Limburgse gastvrijheid in Bourgondische ambiance

Stacks Image 287
Stacks Image 288
Stacks Image 289
Stacks Image 290
Stacks Image 291
Stacks Image 292
Demigny gelegen aan de rand van de Côte d'or telt ongeveer 1800 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Chalon-sur-Saône. Als er op een gebied in Frankrijk de aanduiding ‘art de vivre’ van toepassing is dan is het wel de Bourgogne. Rijk aan cultuur, historie, gastronomie, wereld beroemde wijnen en dat alles gelardeerd met een prachtige natuur maken uw vakantie in dit gebied tot een bijzondere belevenis.

Uitstekende uitvalsbasis
Demigny is een uitstekende uitvalsbasis hiervoor, op een steenworp afstand van een van ‘s werelds bekendste wijngebieden.Vlakbij vindt u beroemde wijndorpen als Montrachet, Meursault, Pommard en Santenay.

Natuurpark om de hoek
Een kleine 50 km van Demigny ligt het nationalpark de Morvan. De Morvan is een groot natuurpark dat zich kenmerkt door een heuvelachtig landschap, bronnen en beekjes, bossen, heggetjes en weides met charolais-koeien en fantastische vergezichten. De beste manier om de Morvan te ontdekken, is via de ontelbare paadjes. Bewegwijzerde routes zijn aangelegd voor tochten van een halve dag tot een complete oversteek van het bergmassief. De top van de ‘Haut Folin’, met 900 meter de hoogste berg in de Bourgogne, hier kunt u eindeloos wandelen of onderweg de ‘Gorge de la Canche’ doorkruisen.

Demigny biedt dus een scala aan mogelijkheden voor leuke en boeiende uitstapjes. De wijde omtrek leent zich verder ook uitstekend voor wandelaars, watersport, golf, klimmers en prachtige fietstochten, historische steden of kleine pittoreske plaatsen bezoeken waar u kunt genieten van de Franse keuken en niet te vergeten de Bourgogne wijnen.

Voies Vertes en andere fietsroutes
Een van de mooiste manieren om de regio te verkennen is per fiets. De Voies Vertes, de groene route, is een enorme toeristische trekpleister aan het worden! U fietst midden in de natuur op jaagpaden langs o.a. het Canal du Centre, zeer goed bewegwijzerd met paneelborden en prima informatie over de omgeving waar u zich bevindt. Deze routes zijn enkel toegankelijk voor fietsers, skaters en rolstoelhouders. Er kunnen vele lussen in de routes gevolgd worden. U kunt via Chagny naar Chalon-sur-Saône fietsen en zelfs verder naar Mâcon! De Voies Vertes wordt elk jaar langer en zal in totaal 800 km worden.

De andere route is de Voie des Vignes, een mooie route van 22 km tussen de wijnvelden van Beaune naar Santenay. U fietst door plaatsen als Pommard, Volnay, Meursault, Montrachet en ten slotte Santenay. Onderweg kunt u een pauze inlassen bij een restaurantje of een cafe.

Meer over de Voies Vertes en andere fietsroutes kunt u hier vinden. Een handzame brochure (PDF) is hier te vinden.
Wie wijn zegt zegt Bourgogne. Even een paar cijfers. In de Bourgogne streek zijn zo'n 5.000 wijndomeinen met meer dan 100 appellations. De totale oppervlakte aan wijngaarden in de Bourgongne is 25.000 ha. De wijnstokken groeien op grond met een oeroude geologische structuur (60 miljoen jaar oude steenlagen). Die grond is zo complex dat zelfs naast elkaar gelegen wijngaarden ieder een heel andere wijn opleveren. In de Bourgogne onderscheiden zich twee druivensoorten: Pinot Noir voor de rode wijnen en Chardonnay voor de witte. Bourgogne wijnen zijn in de hele wereld bekend en geliefd.

Volg een wijnroute
Een belevenis is het rijden van een wijnroute. Waar u bij de ingang van het wijndomein het bordje ‘çave ouverte’ aantreft, stapt u naar binnen. Uw gastheer is verheugd met uw komst.

En bij wijn hoort lekker eten en u bent tenslotte in de Bourgogne streek waar gastronomie hoog in het vaandel staat. De chef-koks verwennen u graag met hun zorgvuldig gekozen gerechten en er is voor elk wat wils met vaak een goede prijs/kwaliteit verhouding!

Typische streekgerechten
De gastronomische reputatie van de Boutgogne streek is gebaseerd op levendige tradities en producten van hoogwaardige kwaliteit, maar ook en vooral op de faam van talrijke chefs en restauranthouders die in de bekende gidsen zijn vermeld.

Een van de typische streekgerechten is boeuf bourguignon: rundvlees dat langzaam in wijn wordt gestoofd. Escargots (wijngaardslakken), ham met peterselie en coq au vin (kip met wijn) zijn andere specialiteiten van het gebied. Lokale geitenkazen: Cîteaux en Epoisses. Mosterd, kruidkoek en kip van Bresse zijn ook wereldvermaard.

Meer over de gastronomie in Bourgondië kunt u hier vinden. Ook leuk: Fromage Hollandais in Frankrijk. Op weekmarkten of verzonden door heel Frankrijk.

Het kloppende hart van de streek is het fraaie, monumentale Beaune met zijn grote wijnhuizen en befaamde restaurants. Het ligt op slechts 10 km afstand van Demigny. Beaune, is de wijnhoofdstad van Bourgondië. Beaune is bovendien een kunststad met als belangrijkste schatten het beroemde Hôtel-Dieu, het Hospice de Beaune en de kerk Notre-Dame.

Werelderfgoedlijst
Bourgondië heeft een aantal bezienswaardigheden die zijn ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Abdij van Fontenay, een grote abdij van een uitzonderlijke architecturale kwaliteit. De ‘eeuwige heuvel’ van Vézelay, de vertrek- en verzamelplaats van de Kruisvaarders op weg naar Santiago de Compostela. De Priorijkerk van La Charité-sur-Loire, een etappe op de Sint-Jakobsroute. Tal van rijke erfgoedschatten nodigen u van harte uit voor een bezoek.

Gallische vestingen en veel romaanse kerken, de rijkdom van de kunststeden en schitterende kastelen... zeer indrukwekkend.

Kastelen in Bourgondië
Een paradijs voor liefhebbers van historisch erfgoed. Bourgondië telt meer kastelen dan elke andere streek in Frankrijk. Bijna 100 burchten, middeleeuwse vestingen en kastelen uit iedere architectonische stijl liggen verspreid over het landschap van Vézelay tot Cluny. Het is onmogelijk om een gebied met de omvang van de Bourgogne in één vakantie te ontdekken, maar zelfs een kort bezoek laat overduidelijk de rijkdom aan erfgoed in de regio zien en de belangrijke rol die de Bourgogne in de geschiedenis heeft gespeeld.

Verspreid over de regio liggen indrukwekkende kastelen, waarvan er vele open staan voor bezoekers. Veel kastelen zijn burchten, toen de prioriteit lag bij verdediging. Andere stammen uit de tijd van de Renaissance waarin de stijl belangrijker was.

Meer over de kastelen en de toeristische routes kunt u hier vinden.

Stacks Image 293